divendres, de maig 01, 2009

Viatge a Gal·les (II): Croeso i Cymru

Arribats al petit aeroport de Bristol vàrem agafar el cotxe prèviament reservat per internet. Hi afegírem el complement d'un GPS i au, cap a Gal·les.

Sortint de Bristol cal travessar el llarg estuari del riu Severn per accedir a Gal·les i això es fa a través d'un llarg pont. Tot d'una entrats a Gal·les jo tens una cosa ben clara: ets a un país amb una llengua pròpia: el gal·lès o cymraeg. Tota la retolació oficial al país està en bilingüe (anglès i gal·lès), per la TV i per la ràdio hi ha emissons en gal·lès i una bona part de la població el parla. És una llengua molt més viva que d'altres de la mateixa família (l'escocès o el bretó).


Hi ha expressions molt senzilles que podeu aprendre si voleu visitar el país. "Bore da" (pronunciat borei-da) vol dir "bon dia" i "Diolch" (pronunciat "diolj") vol dir "gràcies". Podeu informar-vos més sobre aquesta llengua a la Viquipèdia.

El viatge entre Bristol i Cardiff és plàcid. Una bona autopista mena directament a la capital del país mentre travessa prats verds plens de vaques. En arribar ens adreçarem directament cap al B&B: Preste Gaarden. Es tracta d'un B&B molt típic: casa victoriana, empinada escala de fusta, etc, etc. Se me va oblidar dir en el post anterior que sempre cercam una certa comoditat en els allotjaments on anam i dues coses fonamentalment: bany dins de l'habitació i internet (wifi). La primera de les dues coses és imperativa, amb la segona som més flexibles.

Preste Gaarden a part de complir amb els mínims està molt ben situat. Una vegada allà només cal una caminadeta de quart d'hora per trobar-nos al centre de Cardiff, a més una caminadeta per una barriada molt agradable, plena de cases victorianes (moltes d'elles B&B també).


El lloc d'interès més interessant de Cardiff és el seu castell. No és que sigui un extraordinari castell, més aviat és un conglomerat d'edificacions defensives de moltes èpoques diferents (des dels romans en endavant) que conformen un ample recinte amb un gran jardí interior. És un lloc agradable de passejar, però no té la magnificència del castell d'Edimburg, per posar un exemple. En general, i això és una de les conclusions del viatge, Gal·les és un lloc agradable i plàcid, però molt menys espectacular que el seu contrapunt del nord: Escòcia.

A banda de visitar el castell, el que visitàrem de Cardiff fou el centre de la ciutat (una àrea petita als voltants del sud del castell). Es tracta de carrers peatonals en la seva majoria, carrers de cases baixes que li donen una aparença més de poble que de capital europea, però molt agradables de caminar.


Finalment, anàrem a passar l'horabaixa a Cardiff Bay. Per arribar-hi agafarem cotxe, perquè la façana marítima de Cardiff està un parell de quilòmetres al sud del centre històric de la ciutat. Cardiff Bay és una zona totalment moderna que recorda una mica als passejos marítims de les ciutats nordamericanes amb restaurants, atraccions, grans centres lúdics i comercials, museus, etc.