divendres, de juliol 08, 2005

Al-Qaeda

Ahir varen tenir lloc uns atemptats molt greus a Londres. La capital d'Anglaterra és una ciutat que he visitat sovint, fins a 3 vegades als darrers anys, i que em cau molt bé, m'ha resultat molt trist saber la notícia per aquella cosa que pels llocs que has passat (King's Cross és on hi ha l'alberg on he anat quan era a Londres, Russell Square és una plaça molt familiar i inclús he estat a Aldgate quan volia visitar una esglèsia de Whitechapel). Però no volia entrar a repassar això sinó tractar un tema un tant conspiranoic.

La seqüència Nova York, Madrid, Londres... amb aquest espai tan ample de 4 anys fa pensar. Pens que no és necessari que per organitzar els atemptats calguin tants mesos entre un i l'altre, per desgràcia que uns fanàtics atemptin me pareix molt més senzill. Per tant, perquè ho fan així?

Per una altra banda, tota banda terrorista cerca un objectiu final a la seva activitat (per exemple la independència d'un territori, com als casos irlandès, vasc i cors). Qui és l'objectiu d'Al-Qaeda? Una guerra religiosa? Una guerra contra el capitalisme? Una guerra contra les llibertats a occident? Una guerra per fer sentir la veu dels oprimits del món?

Intentaré ara només establir algunes coses que em semblen certes.

Coses que han canviat al món des de la irrupció d'Al-Qaeda:

1. Alça constant en el preu del petroli.
2. Domini per part de corporacions petrolíferes occidentals de zones que abans dominaven els jerarques àrabs (Iraq, Afganistan).
3. Caiguda de 2 governs no només "dictatorials" sinó i, sobretot, contraris a deixar el negoci en mans de les corporacions occidentals. Cal recordar que altres règims igualment dictatorials com el de Paquistan no han tengut cap mena d'amenaça perquè sospit que són col·laboratius amb qui ho han de ser.
4. Pressió sobre governs com el sirià, l'iranià (una democràcia!) o el coreà.

Per sort ni tan sols han aconseguit que canvií el nostre estil de vida, i la retallada de les llibertats tan publicitada realment es redueix a molt poc. Sí que els governs ens "escolten" més, però en què ha canviat la nostra vida realment? De fet ara els homosexuals es poden casar, què pensaran d'això els islamistes?

Ara estic en condicions d'entendre més i millor perquè passa tant de temps entre un gran atemptat i el següent. Com a mínim em sembla congruent amb una política de mantenir la raó per la qual es poden envaïr països.

Tot plegat fa dubtar sobre les reals intencions d'Al-Qaeda (pens que més econòmiques que ideològiques) i sobre qui està realment al darrere (pens que els islamistes són uns peons que no saben qui és el seu rei).

Només són dubtes, esper que raonables, però en aquestes qüestions normalment no s'avança més enllà.