dilluns, de juny 20, 2005

Year One


Batman Year One
Originally uploaded by joanet.
Aquest és un anunci adreçat a tothom, ja siguin aficionats al còmic com als que no ho són: comprau el primer episodi del col·leccionable Batman que Planeta acaba d'editar. Aquest primer episodi s'ha posat a la venda al ridícul preu de 1 euro!

És sabut pels "iniciats" que Planeta ha adquirit els drets de publicació dels còmics DC a Espanya i un dels seus llençaments en què més esperances tenen és aquest col·leccionable setmanal de Batman que apareix simultàniament a l'estrena de la pel·lícula Batman Begins. El cas és que per començar la sèrie no podien haver escollit millor i en un sol número i per un míser euro publiquen un dels millors còmics de superherois mai escrits o dibuixats: Batman Year One.

Un poc com la pel·lícula i com ja indica el títol, Year One és un còmic centrat en el primer any de Batman i per tant veiem com Bruce Wayne es converteix en la rata-pinyada de Gotham City. Els creadors són Frank Miller al guió i David Mazzuchelli als dibuixos. El primer feu Year One just després d'haver-se consolidat com un dels millors autors de còmics dels 80 gràcies al seu treball a Daredevil per Marvel, que va concloure amb una extraodinària saga, també acompanyat de Mazzuchelli, que es va dir Born Again; un còmic realment extrany per a la seva època com fou Ronin, amb dibuixos també de Miller (que com a dibuixant supleix les seves mancances amb una narrativa complexa, força captivadora) una fantasia a mig camí entre la ciència ficcií i les aventures de samurais fortament influenciada pel cinema, i; una original metàfora del futur d'un Batman retirat amb més de 60 anys, una altra vegada amb dibuixos propis, anomenat Return Of The Dark Knight, amb un originalíssim estil que feu escola i ha marcat els còmics durant més de 15 anys. Per la seva banda poc s'ha prodigat aquest geni del dibuix que era David Mazzuchelli, un artista incomparable que despuntà amb l'esmentada Born Again on veiem madurar el seu estil número darrere número i dibuixa Year One amb plenitud de facultats.

Year One es va publicar originalment el 1987, el mateix any que Watchmen d'Alan Moore i Dave Gibbons, una altra obra que marcà una generació.

Veient els còmics d'avui dia, amb aquesta moda de còmics noir amb autors tan talentosos com Ed Brubaker, Sean Phillips, Michael Lark, Brian Michael Bendis, Alex Maleev, Greg Rucka etc. no cal ser cap detectiu per adonar-se de la influència que l'estil marcat per Miller i Mazzuchelli hi està directament al darrere. Atmosferes denses, veus en off, perdedors redimits, polítics i policia corrupta i amiga de la màfia, personatges torturats i personatges torturadors.

No responc pels números del col·leccionable que estan per venir. Però aquest primer! Una obra mestra a un preu d'un euro! He avisat :-)