dimecres, d’abril 20, 2005

Un llibre: Malpertuis de Jean Ray (i Golden Smog i Pecan Pie productions)


malpertuis
Originally uploaded by joanet.
Com a tantes vegades i per tants motius, una vegada més he de donar les gràcies al meu cosí­ Pedro per haver-me descobert una altra meravella (i van...). Jean Ray fou un escriptor belga que va cultivar la literatura fantàstica al segle XX. Té el màrit de ser l'únic escriptor europeu que publicà al pulp de culte "Weird Tales", que es feu famós per publicar l'obra de Lovecraft.

A mi Lovecraft no em suscita gaire interès amb tota aquesta mania dels primigenis i de voler estructurar les coses (crec que el terror quan més indefinit millor), però en aquesta novel·la, "Malpertuis" (la foto està presa al River Cafè de Lleida mentre esper que Golden Smog surtin a escena) Ray aconsegueix un clima realment absorbent, que gira entorn una casa on tant els habitants coneguts com els no coneguts conviuen d'una extranya manera. Afortunadament en algunes coses m'ha recordat molt més "House on the Borderland" de Hodgson i "Arthur Gordon Pym" de Poe que no pas Lovecraft. I, a més, té un final espectacular que deixa molt satisfet als amants del gènere.

I ja de pas, comentar que "Weird Tales", capdevanter del pulp on Ray, Lovecraft i molts altres publicaren, és també el títol del darrer disc, fins a dia d'avui, de Golden Smog. Ja sabeu que vaig estar a Lleida per veure'ls i he de dir que va valer molt molt la pena. No hi era en Tweedy, però sí­ tots els altres i aquest concert fou una puta festa de rock. Els seus temes clàssics sonaren tots, uns quants de nous que Gary Louris explicà que la banda ha enregistrat a la seva casa de Cadis i que sortiran al proper disc i un caramull de versions, sobretot als bisos. A s'altraweb hi publicaré una crònica més detallada.

Ara a descansar un poc i a prendre forces per un mes de maig on tendrem de nou a na Dayna Kurtz i als American Music Club... i al juny, primera promoció que portaré a l'illa: Gabriel Minnikin dels Guthries!!! He pensat que les promocions que faci es diran Pecan Pie, en homenatge a Golden Smog. Esper que tot vagi bí i que no perdi molts de €... amb perdre poquets i passar-m'ho bé ja estaré molt satisfet.

Les dates de Gabe Minnikin seran 8 i 9 de juny. El 8 al Lisboa de Palma i el 9 en algun lloc de la part forana, potser Inca o Sa Pobla... ja veurem. Us ho confirmaré.

1 comentari:

Anònim ha dit...

A mi Lovecraft no em suscita gaire interès amb tota aquesta mania dels primigenis i de voler estructurar les coses (crec que el terror quan més indefinit millor)...

Yo estoy de acuerdo con Vd. en cuanto a ese estilo de Lovecraft, referido a los Mitos de Cthulhu... que es el Lovecraft más conocido, sobre todo a través del rol. Pero hay otro Lovecraft, el del terror indefinido o terror heroico o terror cósmico.

Si quiere saber algo más sobre Lovecraft, visítenos en La Nueva Logia del Tentáculo http://dreamers.com/logia y denos su opinión en el Foro http://gritos.com/logia

Esteremos encantados de contar con su visita y sus comentarios,


Saludos

Henry Armitage