dimarts, de gener 24, 2006

Google - Big brother?


google
Originally uploaded by joanet.
Ahir estava pensant en lo poderós que ha arribat a ser Google. Creat per dos universitaris que volien fer un algorisme per a la recerca d'informació i un estil de pàgina web absolutament senzilla, allunyada dels estàndard de disseny força carregats que imperaven fa una sèrie d'anys (i encara n'hi ha tantes!).

Segons he llegit, a principis de 1996 el programa de recerca de Sergei Brin i Larry Page estava operatiu a la universitat d'Stanford i podies demanar els dubtes que tenguessis sobre el cercador, aleshores es deia BackRub, directament cridant al número de Page. El 1997 ja fou batiat definitivament com a Google. Es curiós que en sortir de l'àmbit universitari reberen el seu primer xec per part de Sun Microsystems a nom de Google Inc. Els creadors hagueren llavors de fundar l'empresa per poder cobrar el xec.

Tampoc no us vull explicar tota la història de Google, que trobareu fàcilment emprant el cercador en concret. Més aviat volia reflexionar sobre què representa Google actualment i les implicacions que té. Un dels comentaris habituals que hi ha tendència a fer és que si no te troben per Google vol dir que no existeixes. I lo fotut és que és cert. Pràcticament podeu trobar qualsevol cosa mitjançant Google, amb la salvetat que cal afinar bé la cerca per trobar exactament, però Déu n'hi do on ha arribat. A banda hi ha les cerques d'imatges que encara no són tan exhaustives però que permeten trobar moltes coses (com ara la imatge del Google xinès que acompanya aquest escrit). També hi ha servei de traduccions, cerca per directori, bla bla bla.

On volia arribar és: no us apabulla tot això? No té connotacions de gran vigilant de la xarxa? Estam d'acord en que si no surts al Google no existeixes? No és un poder molt gros en mans d'una sóla empresa?

Imaginau un cercador al servei dels grans poders, un cercador que pogués emfatitzar allò que vol, censurar allò que no vol o relegar més enllà de la pàgina de resultats 10 allò que no li interessa?

I el que és pitjor, i si això ja passa? Ho sabríem?

Hi ha una frase clàssica d'Spiderman que diu que un gran poder comporta una gran responsabilitat, de qui és la responsabilitat del poder de Google que no és més que la informació mundial? A mi em fa por plantejada així.

3 comentaris:

joan ha dit...

hola joan!
això que contes no només és possible, sinó que ja passa, ara mateix. i la imatge que has triat no podia ser més avinent.
Google acaba de signar un acord amb el govern xinès segons el qual es censuraran segons quins temes "escabrosos" o poc interessants per als dirigents xinesos, no sigui cosa que els seus ciutadans llegeixin coses que no sabien sobre tibet o taiwan a la xarxa i se'ls vagi tot els seu xiringuito a norris...
qui paga mana, i qui cobra no hauria de tenir tant poder...

Asterix ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Asterix ha dit...

En general se diria que se configura una societat amb més benestar i al mateix temps més controlada quant a la possible mobilització ciutadana (i el tabú de la democràcia a la Xina és un exemple llunyà, n'hi ha molts més a prop).

Tot té avantatges i inconvenients, però en general la meva animeta punk se rebel·la contra alguns d'aquests aspectes.